UTSTÄLLNINGAR

Textilt och blandade hantverk

Lyckostarna

Lyckostarna är en av Rikstäckets lokala kviltgrupper. Gruppen bildades 13 september 1993. Vi brukar ha 4 sylördagar på våren och 4 sylördagar på hösten i Vuxenskolans lokaler. Under maj brukar vi göra en resa till en kviltbutik någonstans. Vi brukar även ha både en sommarträff såväl som en julträff. Gruppen har sitt säte i Falköping även om flera av medlemmarna kommer från städer runt omkring såsom, Tidaholm, Skövde, Skara och Lidköping. Medlemsantalet har varierat under årens lopp. Just nu är vi 17 medlemmar

som är desto mer aktiva. Nya medlemmar är varmt välkomna.

Skarpa kurvor

Birgitta Jadenfelt

Birgitta Jadenfelt är en quiltdesigner bosatt i Skaraborg. Hon gjorde sitt första lapptäcke på 90-talet. 2017 köpte hon en ny symaskin, och gick några kurser i grunderna i lappteknik. Ett besök på kviltmässan i Alsace 2018, tände gnistan och Birgitta blev mer och mer intresserad av lappteknik och kviltning. Tillfälligheter gjorde att hon ritade sitt första mönster, och att hon började sälja mönster till kvilttidningar.

Birgittas mönster har varit publicerade i Quiltemagasinet, Simply Modern, Make modern magazine, samt de svenska, danska och norska (kvilt)föreningstidningarna. Hon har ett samarbete med tygföretaget Oakshott.

Birgittas mönster kan vara svåra att kategorisera, men ”modern” brukar passa bäst. De är ofta naiva, enkla och med få färger.

Den senaste tiden har hon hållit på att utforska vad som går att göra med det block hon själv ritat när det används i ett fiskbensmönster, ”herringbone”. 

Yllebroderi

Gunilla Landahl

Gunilla är bosatt i Skara och syr väskor, kuddar, armband mm allt i egenkomponerade yllebroderimönster. Hennes alster kan vara sparsmakade eller fulla av liv, kompletterade med knappar, paljetter och annat kul. Textilintresset har funnits hela livet och mer inspiration och kunskap har kommit med kurser på Sätergläntan och andra spännande kurser.

30 år med VänTäcket

Ett axplock från skattkistan av lapptäcken, kuddar, dukar, väskor m.m.

från de gångna 30 åren.


Vän-Täcket, Lidköpings kviltgille är en förening som startades 1994 av några lapptäcksentusiaster som inte ville sluta gå kurs utan ville ha ett annat forum att träffas på. Vi är ca 55 medlemmar.

Vän-Täcket, Lidköpings kviltgille är en förening som startades 1994 av några lapptäcksentusiaster som inte ville sluta gå kurs utan ville ha ett annat forum att träffas på. Vi är ca 55 medlemmar.

Vi träffas en gång i månaden (utom i juni och juli ) för att sy och byta erfarenheter.

Utöver våra månadsmöten ordnar vi kurser för medlemmarna med svenska och utländska kursledare. Vi syr täcken som skänks till behövande både i Sverige och utomlands.

Anette Magnusson

Mitt namn är Annette Magnusson, är född 1938 och bor nära Varnhem. Jag har mest arbetat med bildväv under livet, men de senaste åren har det blivit en hel broderi. Här visar jag några arbeten på linne med sytråd. Jag har också prövat att jobba med vaxduk och plastapplikationer för att hitta nya uttryck. Det måste vara spännande att arbeta vidare.

Bertil Karlsson

Jag har hållit på med virke i olika former i många år. Nu gör jag dessa träalster av blandade träslag. Sammanfogar olika nyanser som sedan kan ge ett mönster. 

Trä är ett spännande material att jobba med.

Per-Owe Saleryd

Jag arbetar till vardags som lärare på låg- och mellanstadiet, men fritiden ägnas till viss del åt Förbundet Hemslöjden Skaraborg. I styrelsen har jag specifikt ansvar för den tidning vi driver tillsammans med regionens övriga hemslöjdsförbund. Tack vare mitt engagemang i förbundet har jag kommit i kontakt med många olika slöjdare och fått en viss insyn i olika slöjdformer.


Jag gillar att prova nytt, så korgtillverkning i olika material så som pil, hassel och björkrot har blivit ett intresse. Dessa traditionella tekniker försöker jag använda i olika former av återbruksslöjd. Jag kan nämna att små korgar går utmärkt att göra av elsladdar! Repslagning är en annan rolig teknik där man kan använda uttjänta T-shirts eller överblivna rester av vävgarner. Jag har också testat att ”väva in” packband i plast i metallnät. Kort sagt – det finns många olika sätt att skapa med utgångspunkt i traditionella tekniker men med nya material!